Followers

Monday, November 30, 2009

sinopsis twillight-eclipse..sambungan new moon..hehe

twilight
 With Edward's proposal and a wedding in the back of Bella's mind, Edward, Bella, Jacob, and the Cullen family embark on a battle between Victoria and her newly created army of new born vampires. Bella must battle between her love for Jacob and her need for Edward and ultimately for her life.
Edward (Robert Pattinson), Jacob (Taylor Lautner), and the rest of Cullens must protect Bella (Kristen Stewart) form Victoria, who is still on the hunt for Bella. Victoria has created an army of newborns so that she can get to Bella and kill her in revenge for Edward killing her mate, James. This is not the only problem facing Bella, she must to decide when to become a vampire, and if she even wants to. Rosalie (Nikki Reed), who does not want Bella to become a vampire, tries to talk her out of it by telling her her horrible story of love with her former fiancee Royce King II, who ended up beating her and leaving her for dead. Will Bella listen to Rosalie and choose to say mortal, or will she undergo the painful change into a vampire? Will Victoria get to Bella before she can make a decision?
 
nak tau...nak tau tunggu november 2010..hehe

Thursday, November 26, 2009

sinopsis - movie Ninja AssassiN...hehe bukan naruto erk


Raizo is one of the deadliest assassins in the world. Taken from the streets as a child, he was transformed into a trained killer by the Ozunu Clan, a secret society whose very existence is considered a myth. But haunted by the merciless execution of his friend by the Clan, Raizo breaks free from them and vanishes. Now, he waits, preparing to exact his revenge. In Berlin, Europol agent Mika Coretti has stumbled upon a money trail linking several political murders to an underground network of untraceable assassins from the Far East. Defying the orders of her superior, Ryan Maslow, Mika digs into top secret agency files to learn the truth behind the murders. Her investigation makes her a target, and the Ozunu Clan sends a team of killers, led by the lethal Takeshi, to silence her forever. Raizo saves Mika from her attackers, but he knows that the Clan will not rest until they are both eliminated. Now, entangled in a deadly game of cat and mouse through the streets of Europe, Raizo and Mika must trust one
another if they hope to survive and finally bring down the elusive Ozunu Clan.
The Actors:


Fantasy Premier Football..hehehe

ni arr team aku kat fantasy premier football...hehehe..(sendawa fc)bajet nak same mcm team jepun ke korea tu ugawa fc...:)


nampak jer gempak..tp selalu point teruk jer....nak kene selalu update..EPL kali ni susah nak agak..kelab power pun leh kalah dgn kelab kecik-kecik..kalau amik star player pun xleh jamin point tinggi..yer arr asyik injured ja....huhu...so u kene manage betul2 kalau nak jadi mourinho malaysia...
ok selamat membeli player yg boleh kasi point tinggi utk kelab anda..

Wednesday, November 25, 2009

Sinopsis "The Twilight Saga: New Moon"-baca jgn xbaca..



Bella (Kristen Stewart) is approaching her 18th birthday, she dreams of meeting her Grandmother in the Forest with Edward (Robert Pattinson), however she realises in the dream that it isn't her Grandmother - but in fact herself as an old woman.
On the morning of her 18th Birthday her father Charlie (Billy Burke) gives her a camera and teases her about getting gray hair (which Bella reacts strongly to).
On arriving at school, Bella discovers that Alice (Ashley Greene) has arranged an 18th Birthday Party for her at the Cullen's home, which she agrees to attend after Jasper (Jackson Rathbone) used his ability to influence her mood in a positive way.
At her birthday party, Bella notices a painting in the room of a group of individuals, one of whom appears to be Carlisle. Edward explains that they are the Volturi, the closet thing that the vampire world has to Royalty.

Bells is given a number of gifts from the Cullen family, Rosalie (Nikki Reed) gives a necklace she insists 'Alice picked out'. Emmett (Kellan Lutz) gives her an empty box, which had contained a sound system for her truck - which he had already installed. When she receives the next gift, Bella accidentally cuts herself on the paper.

In an instant, Jasper launches into a blood frenzy, trying to attach Bella. Edward throws Bella across the room into a table to try and protect her. Carlisle (Peter Facinelli) and Emmett try to hold him back, with Edward becoming involved. They manage to stop Jasper, and Carlisle take Bells (who has a bad cut from glass) into his study to stitch the wound.
Whilst he works, Carlisle tells Bella the reason that Edward is against turning her into a vampire - explaining that Edward believes it will take away her soul. Bella notices a painting in the room of a group of individuals, one of whom appears to be Carlisle. He explains that they are the Volturi, the closet thing that the vampire world has to Royalty.

Edward collects Bella and takes her home.
The next day at school, none of the Cullen children attend. When Bella returns home, she sees Edward waiting outside of her house. He asks her to take a walk with him in the woods
Edward tells Bella that the Cullen's are moving away, and that he never wants to see her again, asking her to promise not to do anything silly. Bells asks Edward not to go, but he does - after kissing her once on the forehead. She tries running after him to find him, but cannot. She falls to the ground in despair.

Charlie and a number of his colleagues and friends are looking for Bella, however she is discovered in the woods by Sam Uley (Chaske Spencer), who returns her to Charlie - under the watchful eye of Jacob Black (Taylor Lautner).
Months pass, October, November, December, January, February - as Bella sits in her room in a deep depression, which also manifests itself with horrific nightmares, which continually wake Charlie up.
One morning, before school - Charlie tells Bella that she should move back with her mother, as this has gone on 'long enough'. Bella tells Charlie that she is going on a girls shopping trip with Jessica (Anna Kendrick), which she hastily arranges after the conversation has finished
Whilst out with Jessica, she is shouted at by a gang of men on motorcycles, when she approaches them, she sees a vision of Edward telling her not to go. She does anyway, climbing on the back of one of their bikes. As they drive along, numerous visions of Edward appear to her - until she screams for the bike to stop, at which point they disappear.
Bella then reconnects with Jacob, visiting him at his house. She has bought 2 motor-cycles from a junk yard and wants him to help her repair them, which he agrees to. They spend a long time fixing-up the bikes until they are ready to be used.

Whilst out one afternoon, Bella and Jacob drive near to a cliff - where she sees some of Jacobs friends playing near the edge. They then push one of the guys over, which horrifies Bella. Jacob explains that they are Cliff Jumping, however that things with Sams gang are strange, and Jacob doesn't like the way that Sam looks at him.
Jacob and Bella decide to try the motorbikes out. When Bells starts hers, she sees a vision of Edward asking her what she is doing, which causes her to stall the bike. When she restarts it, she just takes off at speed - with visions of Edward appearing to her as she rides unsteadily along. Eventually she loses control of the bike, is flung off it into a rock - on which she cuts her head.

Thursday, November 19, 2009

Tuesday, November 17, 2009

Musim hUJan & Demam....

sELaSa..17 Nov 2009

hari ni still demam selsema lagi..tp gagahkan diri gi keje...tp nasib bek xbyk keje..kursus utk thn ni dah setel semua..semalam pergh mengigil sejuk...
apa tak nyer...dah arr semalam demam,kene redah hujan time nak balik semalam...
sampai jer umah terus  pi mandi...lapar arr pulak ..coz x amik lunch tgh hari tu...
pi turun bawah,rebus maggi campur telur huhu...buat kopi ginseng plus halia...plus panadol...pergh...mengantuk..tunggu sampai maghrib ...tido...sampai arr kul 12..terjaga,lapar arr...gi kuar,cari roti...hurm tetiba terasa nak makan burger lak....
huhu..burger daging satu....

balik ja...makan burger sambil layan G.I Joe...bole arr...abis kul 2 am...tido dgn pakai sweater..sojuk weii...
6.40am bangun..rasa lemah ja...bangun slow2...siap mandi pi kerja....sampai ja tempat kerja..check kat box ..alamak xbawa baju ujan lak..caner arr nak balik kalau ujan...huhu...

Monday, November 16, 2009

Aktiviti hari minggu

time lunch malas lak nak kuar...badan rasa kurang sihat..musim ujan skrg,jdkan arr ni dugaan kecil kat dunia ni...so continue tulis blog
sabtu lepas gi kl...
huhu...plan nak gi low yatt..target portable h.disk 320G...
so gi arr ..mcm bese arr pick up my dear kat s.alam..tp kami gi makan dulu kat tmn medan..pi makan kat kedai Mek Nasi Campur..agak murah arr harga kat kedai ni...
then my dear gi tau plan ida nak ajak gi men layang2..i setuju ja...
then park kat umah pakcik...jln kaki gi komuter..amik kl sentral,dlm tren ader my dear tanya pasal sorang awek.."dia comel x?",tp xdan tgk..dia mengadap pintu ja..,sampai kl sentral cuak ingat tiket ilang..rupanya my dear saja wat suspen...kami pun terus tukar transit gi nek monorel turun kat Imbi..hujan lebat weii...

sampai sana dengar.."hei,hei,hei aku xpercaya cinta..",liyana jasmay nyer suara.huhu rupanya ada konsert apa ntah kat depan times square tu...
aku n my dear terus ja ke destinasi yg dituju..dengan membuka payung hijau kesayangan dia..masuk jer...ramainyer org..mmg mcm ni kot..
coz aku pun dah lama xgi low yatt..dah xberapa nak IT GUY lagi..huhu

terus ke level 2 cari h.disk tu...jumpa tu memang jumpa ,tp bese la nak cari yg paling murah..ada yg murah tu ..guna casing yg len dari brand yg asal..for sure kami xnak..then beli la gak yg harga standard..korang xyah la nak terlalu round kat low yatt tu utk compare harga..coz harga kat sana mcm dah di standardize jer..buat penat jer nego lebih2...

kuar jer,hujan still x sidang...hurm dengar lak bunkface wat show...mcm best jer..tp xpegi pun takat dengar ja..then plan nak gi masjid india..mcmna nak gi sana..tgk dia punya board direction ..kena turun kat hang tuah..then amik star gi masjid jamek..hurm one station only...:) amik jua arr..turun sana jalan kaki...
sampai masjid jamek singgah semayang kat masjid..pusing2 cari tempat tuk wanita semayang..tersorok sikit tempat nyer..maybe pasal depa dok me'renovate' tu kot..sian my dear ,kena pi amik wuduk jauh...

selesai semayang terus ke pasar/bazar kat masjid india..xla secrowded biasa..maybe hari ujan kot..pi jalan-jalan cari sandal tiruan crocs..huhu xjumpa pun yg berkenan..so terus arr berjalan..jumpa berkenan..beli arr wallet satu...opps my dear dah penat..gi arr mcd mkn n berehat...semayang magrib kat surau sogo..ada perubahan dah surau kat situ..dulu kecik ja..skrg dah besar..selesa arr juga.Alhamdullah..senang org nak gi semayang...

then time nak balik pun ujan lagi..skali lagi tu mr. N mrs. fadli coz pick up kami kat depan sogo n hantar kami balik...pehh mengantuk gila..
mlm tu ingat nak rehat..lan ajak men futsal lak..kul 12...kat xtreme park..mak aiii sejuk oii nek moto memalam dah arr hujan...

kaki dah lenguh sgt berjalan satu ari,tambah lak men futsal..perghh "kerem Weii"
huhu...
kul 2.30 am sampai mapley ..minum milo panas jap..balik tido...upss mandi dulu..hehehe

Ahad...15 November 09

bangun lewat sket...bukak pc dengar lagu..melalak...basuh baju..jemur baju..kemas katil....

gi jumpa my dear.. kat s.alam..kami gi makan kat d.hati seksyen 7...then gi tesco...then gi giant...then gi bintang..then gi jang otai hao liau..then aku balik...

malas nak menaip da...

huhu.. :P

"Duit n Masa depan "... :)

huhu..blur tgk pc nih..bosan..mula arr start nak tulis blog..dah lama xmenaip kat blog ni,selalunya copy paste cerita yg difowardkan kat emel...huhu kali ni nak membicarakan ttg duit hantaran...huhu

last week gi date,tetiba terkeluar lak topik pasal masa depan..huhu,topik yg general n related sgt dengan lelaki..Al-Rijal la kan..memimpin An-nisa..jd kami arr kaum Adam kene perform lebih untuk cari nafkah n menyediakan aset keperluan dalam pembinaan sebuah keluarga...

bila dipikirkan, betul apa yg dikatakan gf aku ttg aku skrg..still tersenguk-senguk dalam manage masa depan...aset xmula kumpul lagi....tp dah start citer pasal kawen..huhu,nanti nak kalau mengadap PAK dia ,nak jawab pa,kalau dia soai ..HANG ADA PA...huhu
kalau aku jawab UISH...ADA,ADA MOTO KRISS KALA HITAM..
huhu

hurm dalam umur 24 ni,patutnya aku dah 40% kumpul dah kot..tp itu arr..nak citer krg sedey lak citer aku...
tu xley kongsi kat blog ,terlalu personal wat aku...biaq arr aku pendam ..huhu
kalau nak citer ttg join bisnes..jgn ckp arr dah byk aku join..tp hasil nya ..hampeh..
maybe bukan rezeki aku...tp tu lah bila certain people nak cepat kaya...ada pulak certain people yg cuba ambik kesempatan dengan nak tipu kita...kena hati-hati tu..

takat ni cara perlaburan aku suggest..ASB n Unit Trust ja...Alhamdulillah..bole arr tahan...walau lambat tp berbaloi..duit xilang...tp kalau nak guna utk kawen hangpa semua kena cari cara len kot..xley harapkan tu ja..kalau harapkan tu lambat arr kawin...

wat arr part time ka..kalau ada OT sapu ja...jgn lepas peluang..huhu,tp besa arr nak arapkan tu pun xcukup kot...then buat arr personal loan...tu yg sampai anak dah umur nak masuk darjah 3 pun xabih lagi..

hope time aku nanti,dapat arr nilai yg mampu aku usahakan..xnak arr dalam syok perkahwinan ada lak kepayahan tanggung hutang..tu belum pikir bab tempat tinggal lagi...

hurm,duit ni kalau nak kira cukup..mmg ramai arr xkawen..then sama-sama arr kita renungkan..dan pandai-pandai arr membajet kewangan anda utk kebahagiaan akan dtg bkn akan pergi...huhu

Friday, November 13, 2009

KITA IBARAT PINGGAN....


Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada Kita.. Selang

beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam

keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan.. Lalu Kita pun terus

meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..
Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dlm keadaannya yang masih

kotor; tidak berbasuh.. Pinggan tersebut akan Kita basuh sehingga bersih,

kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yg sepatutnya..


Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah

bersepai.. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun

serpihan kaca.. Tiada nilainya lagi.. Kita tiada pilihan lain selain

menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..
Begitulah jua halnya dgn Allah Taala.. Jika Kita kembali kepadaNya dalam

keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan terus

meletakkan Kita di tempat yang baik Dan tempat yg selayaknya bagi Kita..

Iaitu syurga..

 
Namun jika Kita kembali ke hadratNya dlm keadaan kotor dgn dosa, Allah

akan 'basuh' Kita sebersih-bersihnya di dlm api neraka sebelum memasukkan

Kita ke dlm syurga..
Tetapi jika Kita kembali kepadaNya dlm keadaan yg rosak imannya, sehingga

tidak dpt dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan

teragak2 utk menghumbankan Kita ke dlm neraka jahannam yang hina buat

selama-lamanya, ibarat pinggan yg pecah; tiada nilai lagi..
Semoga bermanfaat...





Wednesday, November 11, 2009

SOLAT SUNAT AWWABIN


Bagi memelihara keteguhan iman dan menghapuskan dosa, adalah digalakkan melakukan solat sunat Awwabin/Hizful Iman sebanyak 4 rakaat (2 salam) atau 6 rakaat ( 3 salam). Dilakukan sebelum bercakap-cakap selepas fardhu Maghrib.

Fadhilat Solat Awwabin

Sabda Nabi saw yang bermaksud:

"Sesiapa yang bersembahyang enam rakaat sesudah Maghrib tiada diselang antaranya dengan sesuatu bicara nescaya samalah pahalanya dengan ibadat dua belas tahun.'Riwayat Ibnu Majah, Ibn Khuzaimah dan At-Turmuzi.

Sebelum mendirikan solat, sunat membaca doa berikut ;





Ertinya :

Selamat datang kepada malaikat yang bertugas malam, selamat datang kepada dua malaikat pencatat yang mulia, tulislah dalam rekodkau bahawa Aku bersaksi bahawa Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu hambaNya dan UtusanNya, Aku bersaksi bahawa syurga itu benar, neraka itu benar, kalam itu benar, Aku bersaksi bahawa qiamat itu benar dan pasti akan datang, tidak ragu-ragu lagi, Allah akan bangkitkan mayat dari kubur. Ya Allah simpanlah di sisiMu penyaksian ini untuk hari yang aku perlukan padanya.Ya Allah simpanlah dengannya amalanku, ampunlah dengannya dosaku, beratlah dengannya timbanganku, yang baik, dan pastikanlah dengannya pencapaian cita-citaku dan perkenanlah untukku Ya Allah Tuhan Yang Maha Pemurah.

Lafaz Niat Sembahyang Sunnat Awwabin
a) Pada dua rakaat yang pertama


(Sahaja Aku solat sunat Awwabinn serta memelihara iman, 2 rakaat kerana Allah Taala)

Bacalah selepas membaca Al-Fatihah pada kedua-dua rakaat

1. Surah al-Qadr 1 kali

2. Surah al-Ikhlas 6 kali

3. Surah al-Falaq 1 kali

4. Surah al-Naas 1 kali
selepas itu beri salam, baca doa ini..

Ya Allah! Sesungguhnya Aku menyerahkan imanku kepada peliharaan Mu, maka imanku itu,

semasa hidupku, semasa matiku, dan selepas matiku. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu."
b) Pada dua rakaat yang kedua



Sahaja aku sembahyang sunnat awwabindua rakaat kerana Allah Ta'ala
Selepas membaca al-Fatihah pada rakaat yang pertama, bacalah surah al-Kafirun dan pada rakaat kedua selepas al-Fatihah bacalah surah al-Ikhlas.

c) Pada dua rakaat yang ketiga


(Sahaja aku solat sunat awwabin serta Istikharah 2 rakaat kerana Allah Taala)
Selepas membaca al-Fatihah pada rakaat yang pertama, bacalah surah al-Kafirun dan pada rakaat kedua selepas al-Fatihah bacalah surah al-Ikhlas.

Tuesday, November 10, 2009

No Boundaries – Kris Allen

No Boundaries – Kris Allen

No Boundaries – Kris Allen

No Boundaries – Kris Allen

Surat Berhenti Kerja
Contoh surat berhenti kerja seorang operator pengeluaran kilang elektronik. Hmm time nak kerja semua sanggup buat dah kerja tak tahan mula kutuk macam-macam. Biasa la tu kalau dah makan gaji, kalau tak nak makan gaji boleh la berniaga sendiri ke.

Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab- musabab saya ingin berhenti kerja:-

1. Saya kerap dibuli oleh senior.

2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.

3. Lagu 5′S tidak masuk dalam carta ERA.

4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je… Nak beratur pun dah 20 minit!!!

5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII… … … . Kasut takde sponge pulak!!!!!

6. Bas kilang tersangat laju… . Tersangat BAHAYA… ..

7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja jugak!!!

8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter pulakk… ..

9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.

10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratok sampai GATE HOUSE nak balik kena beratok BULEH TAWAF satu kilang..

11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu… . Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver BAS pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH…

12. Boss kadang 2 ok, kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang gak

13. Faedah2 lain tak memuaskan. contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut profet shereing

HAMPEHHH

14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!




Gigi Oh Gigi

Pada suatu ptg seorang wanita pergi berjumpa doktor gigi………



Wanita : “Selamat ptg doktor !!!”

Doktor : “Ptg bole saya bantu?”

Sambil naik ke tempat tidur wanita tersebut lalu mengangkangkan kakinya… doktor itu terkejut dan berkata…

Doktor : “Maaf puan saya doktor gigi bukan doktor sakit puan…”

Wanita : “Saya tahu lagi pula saya tidak bermasalah dengan anu saya…”

Doktor : “Lalu kenapa puan mengangkang?”

Wanita : “Saya ingin doktor mencabut gigi suami saya yang tersangkut di anu saya…”

Dokter : “@#^*@%#&*????????”




Nenek Ani



Nenek Ani dirawat di rumah sakit. Menurut doktornya, asmanya sudah semakin teruk hingga perlu dipasangkan salur oksigen. Sudah beberapa hari dia tidak bercakap dan seperti orang koma. Dikira sudah menjelang ajal, anaknya memangilkan seorang Mudhin (tukang do’a) agar di doakan. Sedang asyik Pak Mudhin berdoa, tiba-tiba muka nenek Ani bertukar warna biru seolah-olah tidak boleh bernafas. Tangannya menggigil. Dengan menggunakan bahasa isyarat nenek Ani minta diambilkan kertas dan alat tulis. Sisa-sisa tenaga yang ada digunakan oleh nenek Ani untuk menulis sesuatu dan memberi kertas tersebut kepada Pak Mudhin.

Sambil terus berdoa Pak Mudhin langsung menyimpan kertas tersebut tanpa membacanya kerana fikirannya dia tidak sanggup membaca surat wasiat tersebut didepan Ani. Tak lama kemudian nenek Ani meninggal dunia. Pada hari ketujuh meninggalnya nenek Ani, Pak Mudhin diundang untuk datang kerumah Ani..

Selesai memimpin do’a, Pak Mudhin berbicara, “Saudara-saudara sekalian, ini ada surat wasiat dari almarhum nenek Ani yang belum sempat saya sampaikan, yang saya pasti nasehat untuk anak cucunya semua. Mari kita sama-sama membaca suratnya”.

Pak Mudhin membaca surat tersebut, yang ternyata berbunyi :

“Mudhin jangan berdiri di situ…! Jangan pijak saluran oksigen aku..!”


Monday, November 9, 2009

KEPENTINGAN PERANCANGAN HARTA PUSAKA DI KALANGAN MUSLIM

Apa itu merancang harta?

Pengurusan harta yang berkesan dan sah dari segi undang-undang yang mana
bukan sekadar untuk mengurangkan kebimbangannya bahkan untuk melaksanakan
hasrat terakhir seseorang mengikut undang-undang selepas kematiannya.

Kenapa kita perlu merancang?

"Kaki manusia tidak akan melangkah, pada hari pembalasan kecuali sehinggalah
dia disoal tentang lima perkara:

Masa hidupnya - bagaimana dia menggunakan hartanya
Masa mudanya dan tubuhnya-bagaimanakah dia menggunakannya
Kekayaannya-bagaimanakah dia mendapatkan
Dan bagaimanakah dia menghabiskannya?
Dan apakah dia telah amalkan pada perkara yang dia telah tahu?"

Diriwayatkan oleh At-Tarmizi

Sumber hukum dalam Islam

Primer (Utama)Sekunder (Kedua)

Al-QuranMaslahah Mursalah

(Kepentingan Umum)

SunnahUrf (Adat)

Ijma'

Qiyas

Apakah sistem pembahagian harta pusaka di malaysia?

. Menyelesaikan perbelanjaan pengkebumian

. Menyelesaikan hutang hutang (dunia dan akhirat)

. Menyelesaikan tuntutan harta sepencarian

. Melaksanakan wasiat

. Membahagikan harta yang tinggal mengikut Sistem Faraid

Akibat tidak merancang harta pusaka
Jika tidak merancang harta pusaka semasa hidup, pelbagai akibat akan berlaku
selepas kematian sekiranya waris waris anda:

. Tidak mengetaui ilmu tentang pengurusan harta pusaka

. Tidak mengambil berat persoalan faraid

. Tidak ambil berat halal dan haram

Bermakna sekiranya semasa hidup, anda tidak mahu merancang harta pusaka,
maka saksikan akibatnya apabila meninggal dunia nanti, seperti:
. Melihat waris waris melakukan dosa kerana:

. Memakan harta secara batil

. Memakan harta anak yatim

. Memakan hak si mati yang belum dibersihkan

. Menyaksikan 1001 fitnah harta yang berlaku kerana:

 
Waris-waris akan saling zalim menzalimi sesama mereka
Pemegang amanah merasakan harta pusaka peninggalan si ayah adalah haknya,
sedangkan dia hanya pemegang amanah
Berbagai kemelut harta yang kita tidak tahu bila kesudahannya
Berkenaan dengan perancangan harta pusaka, walaupun tidak ada ayat ayat Al
Quran yang menceritakannya secara tepat melainkan ayat ayat pembahagian
faraid, namun banyak ayat ayat yang mengajak kita memikirkan tetang
perancangan harta pusaka ini. Sebagai contoh;

. Penyesalan orang mati, yang memohon kepada ALLAH s.w.t moga
dipanjangkan umurnya kerana tidak sempat untuk berbuat kebaikan, tidak
sempat hendak bersedekah, tidak sempat hendak beramal. Sedang dia alpa
dengan kehidupan, tiba tiba mati datang menjemputnya. Hal ini ada
diceritakan dalam firman ALLAH s.w.:

"Ya Tuhanku, mengapa Engkau tidak menangguhkan kematianku kepada satu waktu
yang dekat (yang diketahui). Sekiranya demikian, nescaya aku akan dapat
melakukan sedekah dan aku akan berbuat baik bersama mereka yang baik! (surah
Al Munafiqun ayat 10)."

. ALLAH s.w.t sendiri ada memberitahu hamba-Nya agar bersiap sedia
membuat perancangan dalam beramal agar tidak menyesal apabila kematian
datang menjemput.

Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah memberitahu kepada umatnya akan tanda-tanda
kematian agar beringat. Antara tanda tandanya:

. Uban sudah bertabur

. Mata sudah kabur

. Gigi sudah gugur

. Kulit sudah kendur

. Makan nasi bubur
Banyak lagi bentuk bentuk peringatan daripada ALLAH s.w.t yang menuntut
supaya beringat tentang kematian. Beringat agar berbuat kebajikan kepada
waris waris terutamanya anak anak yang bakal ditinggalkan.
Yang pasti di hadapan sekarang ini, akan ketemu pada bila bila masa ialah
mati. Hidup belum pasti, tetapi mati itu sudah pasti. Cuba renungkan:

. Siapa yang di pagi pagi hari berani mengatakan dia akan sempat
hidup sehingga ke petang?

. Siapa yang sedang berada di pejabat berani mengatakan dia akan
sempat pulang ke rumah untuk makan malam bersama ahli keluarga?

. Siapa yang sedang bertunang berani mengatakan pasti dia akan
sempat berjabat tangan dengan tuan kadi tanda termeterai akad pernikahan?

. Siapa yang merasa tubuh badannya sihat kerana banyak bersenam dan
banyak makan vitamin berani mengatakan pasti dia boleh hidup sehingga usia
100 tahun?

Tetapi yang sudah pasti, berapa ramai yang mengatakan sedemikian akhrinya
berkesudahan dengan peristiwa sebaliknya?

. Bayi yang disangka sihat, rupanya hanya sempat hidup untuk
beberapa saat

. Bakal pengantin lelaki yang sedang bersiap di malam hari, rupanya
menemui ajal dalam kemalangan esok harinya ketika sedang dalam perjalanan ke
rumah pengantin perempuan

. Ayah yang terlalu ingin makan malam bersama ahli keluarganya,
bersama isteri dan anak anak, sedang dalam perjalanan pulang ke rumah
dirompak dan dibunuh oleh manusia yang tidak berperikemanusiaan.

. Anak anak yang sedang menantikan kepulangan ibu bapanya tidak
kesampaian untuk bertemu mereka kerana rentung dalam kebakaran yang tidak
diduga

. Dan berbagai lagi yang semua tu membawa kita kepada penyesalan
yang berpanjangan sekiranya kita enggan berfikir dan bermuhasabah.

Kadang kala kita begitu sibuk membuat perancangan ketika hidup untuk benda
yang belum pasti. Untuk benda yang tidak pasti kita sanggup untuk bersusah
payah, bergolok bergadai, sedangkan semua itu masih belum pasti. Maka,
bagaimana pula dengan satu benda yang sudah pasti, iaitu MATI?

Memang wajar membuat perancangan dari sekarang kerana mati adalah satu
perkara yang memang pasti.

Bermakna apabila disebut merancang pusaka, jangan anda katakan;

"Eleh! Aku bukannya ada harta"

"Harta yang ada pun tidak cukup, buat apa sibuk rancang yang bukan bukan."

"Orang kaya-kaya sahaja yang kena rancang pusaka"

"Aku miskin, buat apa sibuk rancang pusaka"

"Buat apa sibuk rancang pusaka. Aku bukannya banyak harta. Hutang
banyaklah!"

 
Merancang pusaka bukan hanya untuk orang banyak harta sahaja. Orang yang
tidak ada harta tetapi banyak hutang lebih lebih lagi dituntut merancang
pusaka.
Sekirannya semasa hidup anda ada berhutang dan tidak dapat melunaskan hutang
piutang lalu meninggal dunia, maka bagaimana dengan nasib di alam barzakh
nanti?
Bagaimana dengan nasib roh anda nanti? Oleh itu sekiranya ada berhutang,
cuba berusaha mencari jalan bagaimana untuk melunaskan hutang hutang semasa
hidup.
Ini juga dinamakan merancang pusaka, iaitu berusaha untuk tidak menyusahkan
waris waris pada kemudian hari. Masakan anda sanggup membebani mereka
dengan masalah hutang hutang anda.
"Mengikut undang undang di Malaysia, jika seseorang membuat wasiat, ini akan
memudahkannya mendapat surat kuasa / pentadbir. Oleh kerana itu adalah di
cadangkan semua orang Islam yang mempunyai harta membuat wasiat dan boleh
disebutkan kepada ahli warisnya mengikut undang undang Islam"

(Al Marhum Prof Dato' Hj Ahmad bin Hj Ibrahim di seminar faraid peringkat
kebangsaan paa 22-23 Syaaban 1403H bersamaan 4-5 Jun 1983)


"Para alim ulama' telah sependapat bahawa hukum menulis SURAT wasiat adalah
sunat muakkad (digalakkan) dan ia boleh menjadi wajib sekiranya kita
mempunyai hutang. Bermakna WAJIB kita mengamanahkan WASI untuk melunaskan
hutang hutang kita serta memastikan kebajikan anak-anak (waris) kita"

Ustaz Md Ghazali Ibrahim (Kenapa Mesti Merancang Pusaka)

Sabda Rasulullah s.a.w yang berbunyi

"Orang yang malang adalah orang yang tidak sempat berwasiat." (riwayat
Ibnu Majah)

"Sesiapa yang meninggal dunia dengan meninggalkan wasiat, maka dia mati di
atas jalan ini dan sunah. Dia mati dalam keadaan bertakwa, bersyahadah dan
dalam keadaan diampunkan" (riwayat Ibnu Majah)

 
Hujjatul Islam Imamul Ghazali berkata,

"setiap orang Islam hendaklah menulis surat wasiat sebelum setiap kali ingin
tidur malam!"

Firman ALLAH s.w.t

"diwajibkan atas kamu, apabila seseorang di antara kamu kedatangan
(tanda-tanda) maut, jika ia meninggalkan harta yang banyak, berwasiat untuk
ibu-bapa dan karib kerabatnya secara makruf (ini adalah) kewajipan ke atas
orang orang yang bertakwa" (surah Al Baqarah ayt 180)



















Thursday, November 5, 2009

44 Pantang Larang Bakal Pengantin


kpd kengkawan yg bakal menjadi pengantin tk lama lg and yg merancang
untuk kawin tk lama lg....untuk renungan bersama.... 44 pantang larang
bakal pengantin
Apabila telah ditetapkan hari perkahwinan bermakna bermulalah pantang
larang buat bakal mempelai itu. Apa yg ditetapkan harus diikuti utk
kebaikan diri mereka. Ia bukanlah menjaid kewajipan tetapi sudah
menjadi satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman
sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika
apa-apa pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.
 
1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul
utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal
nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul
akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.
2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga
nama baik keluarga.
3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg
mempunyai niat tidak baik.
4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik
pelamin bagi mengelakkan perut buncit.
5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petaidan jering.
7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri
dari perkara sihir.
8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya
dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi
dan boleh menyebabkan kencing manis
10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing
manis,lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.
11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.
12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah
adat)
13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan
tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak
mengalir.
14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut ke rana ia mengandungi
banyak toksid.
15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin
mempunyai tenaga
16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan
lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.
17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.
18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah
berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan
damai
19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.
20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan jam sehari

21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.
22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak
berseri pada hari perkahwinan.
23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat
kelamin.
24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.
25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa
mengingati Allah.
26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak
stabil.
27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).
28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.
29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum
ijabkabul.
30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.
31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia
bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.
32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau
ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.
33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia
akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.
34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.
35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti
kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak
segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.
37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh
pengantin kerana tidak manis.
38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain
bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.
39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana
dikhuatiri hilang seri.
40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang
manis dipandang tetamu.
41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.
42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan
menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.
43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi
buncit.
44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi
menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika
berada diluar.
Orang-orang tua Melayu dahulu se lalu mengingatkan anak cucunya supaya
tidak melanggar pantang larang. Melanggar pantang larang samalah dengan
tidak mendengar nasihat





























































Ala2 Ripley’s Believe It or Not!

Fakta Ajaib. Kenapa tak percaya ker?......

Sebuah program baru tentang fakta-fakta yang unik dan ganjil hasil kajian rakyat Malaysia dengan nama “Rosley, percaya atau tidak?” telah dilakukan. Inilah hasil kajian tersebut.
1 Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak?

2 Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3 Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan.

4 Tahukah anda dalam bahasa Inggeris dan Itali, jurugambar dikenali sebagai paparazzi. perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem “La Dolce Vita” yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa Melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5 Tahukah anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia dan lebih lama dari penggunaan susu cap Bendera.

6 Tahukah anda, magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain ke arahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7 Tahukah anda, cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang ia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak akan mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor, sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8 Tahukah anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9 Tahukah anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10 Tahukah anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi walau bagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11 Tahukah anda, gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak mambyar bilnya selama tiga bulan.







12 Tahukah anda, orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13 Tahukah anda, ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14 Dan tahukah anda, bahawa hampir kesemua pembaca buletin ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku….

Monday, November 2, 2009

Tarikh hari Kiamat ??

Tarikh hari Kiamat



Mesti korang terkejut kan..anyway, just bace dulu n evaluate it later...Allah sahaja yang tahu kebenarannya.

 
Bukti kebenaran Al Quran. Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000 tahun gambar itu diambil oleh NASA.]


a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.. Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066


b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi.. Dan planet ini lebih besar daripada bumi Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065.


c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007 Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa . Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat.. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062 Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066 Wallahualam







Semua ini telah dikaji Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun Cubalah anda kirakan sendiri


Beribadatlah wahai umat Islam sekalian Ini adalah antara berpuluh-puluh artikel di internet yg seperti ini. Dan jangan tunggu artikel seperti ini dikeluarkan baru kita nak buat amal. Benda ni dah diajar sejak kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj yang akan rugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah. Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang jangan risaula..aman dunia akhirat..sama-sama kita doakan kesejahteraan untuk semua umat Islam.


P/s : mmmm kalu rajin pass la kat kawan2 korang erk.. sian kawan2 korang kalu tak tau ni...