Followers

Tuesday, December 28, 2010

Alhamdulillah..

:: Thank you Allah :: By: Maher Zain


I was so far from you

Yet to me you were always so close

I wandered lost in the dark

I closed my eyes toward the signs

You put in my way

I walked everyday

Further and further away from you

Ooooo Allah, you brought me home

I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about

All the things you have given to me

I never thanked you once

I was too proud to see the truth

And prostrate to you

Until I took the first step

And that’s when you opened the doors for me

Now Allah, I realized what I was missing

By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You

I wanna thank you for all the things that you’ve done

You’ve done for me through all my years I’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you

I wanna thank You for all the things that you’ve done

You’ve done for me through all my years I’ve been lost

You guided me from all the ways that were wrong

I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah

Alhamdulillah, Elhamdulillah

All praises to Allah, All praises to Allah

Thanks a lot... :)

:) ....  hehehe..Alhamdulillah ..hari ni di panjangkan umur aku utk yg ke 2.??  kali ..thanks to all yg sudi wish for my beday...terima kasih banyak...syukran... ni antara yg post kat FB td...yg wish time teserempak td..yg kat hanset...xley la nak display... klik utk besar kan..

Wednesday, December 22, 2010

Model baru proton – stylo giler...

Pernah gak aku dgr sebelum ni pasal proton nak kuar model baru yg lain dari yg lain..tp bese arr expectation utk kereta keluaran dari proton ni ..xla higher mcm kereta jenama asing..Honda,Mitshubishi,Toyota..tapi kali ni..waa terkejut gak tgk design baru ni.. kan masa Kuala Lumpur 2010 International Motor Show diorang ada amik part ..masa tu arr aku tgk kereta-kereta tu...tp kat tv n capture pic kawan2 aku yg gi sana..hehehe


Theme kali ini... Nama lagenda pendekar/pahlawan Melayu/Melaka... (Tuah,Jebat,Lekir,Lekiu,Kasturi)


::Proton Tuah::
Sekali tgk Tuah ni mcm Proton Persona...mmg pun..ikut fact yg aku dpt..Tuah di gambarkan persona masa depan..cun design kete ni...nampak high class...lampu dia guna LED daytime running..Sport rim 17inch...usha lama2 nampak mcm lancer di MIX ngan Mercedes Benz C-Klasse...



::Proton Jebat::
Yang ni pulak Nampak garang sket..nama pun Jebat..apa lagi..kasi Amuk arr..hahaha..tgk jerr arr spoiler dia..tp yg ni Nampak sama betul ngan Lancer Mitsubishi....maybe ni kesinambungan Proton Inspira...hehehe


::Proton Lekiu::
Kalau Mpv proton sebelum ni..Exora..kali Lekiu jadi MPV baru buat Proton..design mcm kete Toyota sket..tp still stylo..




::Proton Lekir::
Waa..yg ni cantik...mcm Lamborgini pun ada gak..mmg utk sesaper yg minat drive kereta sport...kali ni Nampak lebih cenderung ke teknologi Lotus kot..sebab mcm pernah Nampak lotus design mcm ni...

::Proton Kasturi::
Kasturi ni dgrnya model Proton yg di launch kat Thailand dulu sebelum kat Malaysia.. Proton Saga facelifted..kalau x silap.. Cuma kat pameran ni dah jadi proton kasturi..maybe nak complete kan geng Hang Tuah 5 bersaudara kot...hehehe..design memang mcm New saga ..mcm kete aku jugak..Tp dah nampak stylo sgt.after modify..

end of 2010.. welcome 2011

Pejam celik..pejam celik..dah nak abis dah tahun 2010...mcm bese arr ayat cliché “rasa kejap jer ..dah setahun”...hehehe..apa yg dikaitkan dengan tahun baru..adalah AZAM..apa azam anda utk tahun baru... sebelum memikirkan apa azam anda utk tahun baru..meh kita flash back apa yg dah kita lalui sepanjang tahun 2010 ni... sure ada manis..masam..pahit..tawar... :D .. apapun yg berlaku tahun 2010 ni .. jadikan iktibar ..pembelajaran di kepala.. ilmu kat dada utk menghadapi kehidupan yg mendatang..insyaAllah..


2010..maybe ada jadi tahun mereka mula bercouple... berpisah.. berkahwin.. kerjaya.. kereta baru.. wife baru..rumah baru..dapat anak baru... kehilangan seseorang.. dan mcm2 lagi... hurmm catittan peristiwa mmg dah jadi hukum karma kita sebagai penumpang kat dunia yang Maha Esa ni..

So start la plan utk azam tahun 2011 ni.. Alhamdulillah.. azam aku tahun 2010.. dari 3 benda yang aku plan.. 2 tercapai.. walaupun x achieve 1 lagi tu.. aku rasa syukur..kerana dpt capai 2 tu.. so tahun 2011 ni time utk aku cath up balik 1 azam yg x tertunai lagi tu..

2011 ni aku nak jadikan tahun “work hard” aku.. mcm2 nak buat tahun ni... “Ya Allah..permudahkan usaha ku ke arah itu...” Hope korang pun create la azam gak.. jgn jadikan cita-cita..sebab azam ni perlu di sertakan usaha.. bukan just angan-angan & duk saja... 

Tuesday, December 21, 2010

4 Golongan Lelaki Yang Akan Di Tarik Ke Neraka

4 Golongan Lelaki Yang Akan Di Tarik Ke Neraka itu adalah :


1. Ayah

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.

Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.

Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat, maka dia akan ditarik oleh anaknya.

2. Suami

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya.

Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,

Andai si suami mendiam diri, biarpun dia seorang ya warak dan alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

3. Abang @ saudara lelaki

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya @ saudara lelakinya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik/kakak perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM, maka tunggulah tarikan adiknya/kakaknya di akhirat.

4. Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak, maka nantikan tarikan ibunya.

Note Untuk Lelaki :

Llihat betapa beratnya tanggungjawap dan amanah yang anda wajib pikul dan lihatlah betapa hebatnya kuasa tarikan muslimah@wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat.

Oleh itu kaum lelaki yang bergelar ayah / suami /abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar.

Tegur -tegurlah saudaramu yang lain.

Note Untuk Muslimah@Wanita :

Wahai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda.

Kassihanilah mereka seperti kamu kasihani diri kamu sendiri.

Jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan ikhlas.

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik ke Neraka Jahanam.

Insaflah...Harga seseorang muslim adalah sangat berharga'


sumber: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fgoo.gl%2FTUTLH&h=120c2

Monday, December 13, 2010

Waa..december musim cuti sekolah..musim demam...musim orang kawen..musim ulangtahun..ulangtahun kelahiran aku..hehehe.....awal bulan ni kl di landa musim hujan..time ptg..time nak balik keje..hujan turun..merasa la aku demam jap...

Kat FB ada arr 3-4 jemputan kawen...tiap2 weekend pada bln ni ada member kawen...ada yg “dan” nak gi..ada yg x “dan” nak gi...sori erk kengkawan yg aku xsempat nak gi... J

Sabtu 11/12... Location: Jalan Haji Sirat..Klang Pengantin : Mala & Naem..

Perjalanan yang baik..aku gerak ngan buyut...coz dedemuk cute still kat Pekan...Talib gi men bola kat Cheras..Lan keje...so gi arrr...xlah susah sgt cari..ikut map dlm kad jer... theme color..biru kot...xsure coz rabun warna sket..hehehe... petang lepak umah...mlm mcm bese gi mapley...xmen futsal minggu ni..sebabnyer...lan nak keje esk (ahad)..zam baru lepas operate...talib masalah peribadi..buyut pemalas..hehe

Ahad 12/12 Location : Taman Medan Pengantin : Shah Al-amin (Laksa)& pengantin perempuan ..lupa arr nama dia.. J


Bangun pagi lewat sket..lepas subuh tido balik..(jgn ikut..xelok.. J ) kul 11 bangun.rendam baju keje.. tgk tv..kul 1 baru gerak gi umah pengantin...theme color..hijau..seronok dpt jumpat kawan2 sekolah..lama xjumpa..bentuk fizikal pun byk dah berubah...ptg cadang nak gi tgk friendly Malaysia lawan KL..mulanya talib kata main kat Wisma FAM.. aku set arr nak gi..coz kul 6 nak gi amik dedemuk cute kat 17 Shah Alam..rupanya main kat Stadium Cheras..so aku xleh arr..depa jer la yg pegi...so kul 6 aku gerak arr gi 17...agak lambat tunggu departure..kul 7 baru dia sampai...

Then kami terus gerak cari tempat makan..destinasi..Restoran Cili Merah.. menu pilihan..mulanya nak order chicken chop...mcm byk sgt lak utk aku...so pilih burger daging special... dedemuk cute lak nak makan nasi...so order..nasi paprik.... lepas makan rush gi solat maghrib...then antar dedemuk cute balik...
Sampai umah ... mandi..isyak... kul 11pm..kuar jap..gi mapley..tgk Chelsea vs Tottenham Spurs...1-1... balik..tido..sekian aktiviti weekend..hehehe 

Thursday, December 9, 2010

::Jersi Team Bola Sepak Malaysia 2010/2011::



Ni arr jersi baru team bolasepak Malaysia.. pada pendapat aku..kurang cantik kalau nak compare ngan previous jersi Malaysia ari tu..
Kalau ikutkan masa sukan Asian kat Guangzhou ari tu depa dah pakai..tapi depa start pakai masa Piala AFF Suzuki kat Indonesia baru-baru ni..luck gak kot..Malaysia takat ni dah sampai Semi Final..akan lawan Vietnam..tapi Malaysia lebih byk pakai jersi biru dari kuning..maybe bila pakai biru tu selalu menang kot..huhu.
Aper pun gud luck utk team bola sepak Malaysia kali ni..Hope xbuat la mistake yg sama mcm lawan Indonesia ari tu.. 

Wednesday, November 24, 2010

::cinta sang murabbi::

mlm ni try menulis guna phone@wifi dari mapley..tetiba rasa nk tulis ttg citer yg aku tgk kt pc aku td..citer ni dtransfer kan abg aku masa dia bru balik mesir dulu..dlm bln 1 thn ni xsilap..dh lama kt folder tu..tetiba tgerak lak hati nk tgk citer tu mlm ni..cerita dari indonesia ni mgisahkn ttg seorg tokoh/pjuang agama islam dsana..bgaimana kisah hidup beliau,dari muda shingga beliau mninggal dunia..tringat ceritanya ttg monyet..lebih kurang (coz xberapa ingat dialog sebenar) mcm ni la..

"ada seekor monyet memanjat pokok kelapa...lalu didatangi tiga angin...angin ribut..taufan dan angin lintang..namun monyet tu kuat berpeluk di pokok..tidak la jatuh dari pokok...namun selepas itu dtg satu angin..angin sepoi...lalu meniup umbun kepala monyet tu..tertutup mata monyet dek kelembutan angin bayu tu..lalu terlepas pelukan dia dari pokok tu...itulah perumpamaan kita sebagai khalifah di bumi Allah ni...kadang2 kita didatangi dugaan kemiskinan..kehinaan...kesakitan..namun kita tabah dan mengingati padaNya..namun dlm kita tidak sedar..dugaan Kesenangan lebih mudah melumpuhkan diri kita.."

hurm maaflah kalau lain sgt dari dialog asal nyer..cuma msg dia yg buat aku tertarik nak post kat entry ni...
:)

Thursday, November 11, 2010

Aksi Pasukan Bola Sepak Malaysia di Sukan Asia 2010

pic : thestar.com.my


November ni bulan berlansungnyer sukan asia di Guangzhou China..seperti biasa acara bola sepak menjadi tumpuan dan merupakan sukan awal utk sukan asia ni..Malaysia di undi satu kumpulan dgn China,Japan & Kagyztan.
1st match Malaysia lwn Kagyztan..Malaysia menang 2-1...negara tu ranking 170 lebih kot..tp menang arr..yg xbest nyer timing game ni ..pkl 4..so aku xsempat la nak tgk..tp masa game Malaysia lwn japan smlm..sorang officer kat tempat keje aku bg idea tgk kat lobi operator..tgk kat situ jer arr..tepat kul 4 dia msg aku..gi tgk...mula-mula cantik dah game..seimbang arrr gak...ntah mcmana lepas japan dapat score sebiji..dah mula hampeh diorg main...hantaran xsampai la, midfielder..amar rohidan tu ok dah..gurusamy tu..adoii,main bola mcm nak gi mkn angin...pergghh...
Hope match lawan china lusa..dpt la menang ..paling cikai..seri..common arr..xkan  sampai bila-bila camni..lepas ni nak gi ngadap piala asia plak...

Monday, November 1, 2010

Sunday.... hurmmm

Ahad...31 Oktober 2010.. pagi aku agak lewat...lepas subuh..tido balik...sampai pkl 10..bangun bilas baju...iron baju keje...lepas zuhur gerak gi shah alam...sampai shah alam..destinasi lunch...RasaMas seksyen 7...nak masuk pun was2 jer...xda org langsung..kami masuk jerr arr...kedai baru..selalu singgah situ gi al-ikhsan sebelah tu jer...duk la..nak order menu dia pun xberapa biasa..dulu menu dia agak lain..pilih arr menu yg utk 2 org.. ada nasi..ayam ½ ekor...(pepper)..ada sup kosong..ada taufu..ada fish cake...n air...harga rm 23.... campur tax service..rm 27...huhu..rm 3 tu service charge..huhu...then gi Plaza Alam Central..(PAS)..SACC...PKNS..stesen bas seksyen 17...balik ...

Lepas isyak..siapkan baju keje...n kuar lepak mamak ngan Talib,Lan..tgk game Newcastle vs Sunderland...huhu..5-1 tu...habis jer game..dpt berita mengejut.adik talib msg dia ..kata umah nenek dia tbakar..elok dia ckp kat aku..nampak bomba melintas kat depan highway..apa lagi..gi la terus usha utk kepastian..on the way nak gi sana..dah ramai org kuar dpn umah..nak usha kebakaran tu jugak..sah la memang umah nenek dia yg tbakar...aku kelam kabut..park jer moto kat depan umah org..dlm ramai2 tu aku Nampak dah nenek talib..kami terus jer gi depan umah nenek dia..nampak ayah talib ngan pakcik kat depan umah..katanya atuknya dah diselamatkan dan ada kat umah sebelah...keadaan atuk talib masa tu agak teruk arr jugak..melecur kat sesetengah tempat....ambulans dah sampai ..tp xbole masuk..coz lori bomba sampai 3 biji kat depan tu...setelah di beri laluan...dpt gak la pegawai perubatan tu buat keje dia... keadaan makin kecoh..org makin ramai berkumpul kat situ..nasib baik la kawasan kami tu ada bomba bantuan...ada la jugak petugas lain..RELA... sampai pkl 1.30 am...keadaa dah beransur lengang..aku mintak excuse ngan talib balik dulu....coz keje ari ni...sampai jerk at umah..siap2 nak tido..dpt msg dari Lan...”han..atok talib meninggal dunia..”.. inalillah...terkejut aku baca msg tu....hurm..takziah utk keluarga talib... AL-Fatihah utk Arwah atuknya.....

my friday & saturday..

Weekend ni weekend yg agak byk berjalan...huhu..plan awal weekend ni nak servis kete...dah 5000km..org kata kete Malaysia ni kene servis ikut time..tp semuanya xbjln lancar..byk pusat servis penuh..bese arr nak dekat deepavali ni..dah arr weekend..huhu,tpaksa la postpone hari2 biasa..tgk arr..amik cuti ker.. JUMAAT mlm da start aktiviti..lepas jer pkl 5..gerak dari ofis gi s.alam..dinner kat wira sejati n gi men futsal kat seksyen 16....SABTU aku..kuar gi summit..berjalan2 kat sana..xda apa sgt pun...sementara nak tunggu game final piala Malaysia...lunch kat seksyen 8 shah alam...dineer beli Oblong Burger makan kat restoran mamak khulafa seksyen 7.... mlm tgk final piala Malaysia kat umah..continue tgk Man utd vs Spurs kat Mapley Maju...xtahan mata mengantuk..leh tahan sampai 1st half jer..Tido...

KELANTAN juara Piala Malaysia edisi - 2010


Tahniah buat pasukan Kelantan..akhirnya Berjaya jugak menjadi salah satu pasukan yg Berjaya memenangi piala Malaysia edisi 2010... hehe,menang gak kelate thn ni..selepas kecundang last year..meriah giler stadium tgk kt tv td,imagine kalau depa kalah td..huhu.sedangkn masa n9 lead td pun botol bterbangan..mercun meletup punya byk..huhu.pd 1st half game nampak bpihak pd n9..dpt penalti pd awal game..tp smuanya brubah pd 2nd half,bmula dari injury aidil zafuan,tandukan hairudin mhasilkn 1st gol utk kelate,dan di ikuti gol pia..huhu..apa yg menarik tentunya buat hairudin..3 kali piala malaysia dgn 3 team blainan..ganu,n9 n kelate..apapun tahniah buat team kelate.."gomo kelate gomo"


Thursday, October 14, 2010

Enam Pertanyaan Imam Ghazali

Enam Pertanyaan Imam Ghazali  

1. Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia?

2. Apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia?

3. Apakah yang paling besar di dunia?

4. Apakah yang paling berat di dunia?

5. Apakah yang paling ringan di dunia?

6. Apakah yang paling tajam di dunia?


Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama-sama dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya beberapa soalan:

PERTAMA : beliau bertanya apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :"Orang tua, guru, kawan dan sahabat". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberikan adalah benar tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah 'mati'. Sila rujuk surah Ali 'Imran ayat 185.


KEDUA : beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" negara China, bulan, matahari dan bintang". Lalu Imam Ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'masa lalu'. Walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti.

KETIGA : beliau bertanya tentang apakah yang paling besar di dunia ini lalu muridnya menjawab: " Gunung, bumi, matahari". Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tepat tetapi yang paling tepat ialah'nafsu'. Maka kita mesti berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka jahanam. Rujuk surah al-A'raf ayat 179

KEEMPAT : beliau bertanya tentang apakah yang paling berat di dunia lalu muridnya menjawab :" besi, gajah". Imam Ghazali mengatakan bahawa semua jawapan adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'menanggung amanah'. Segala tumbuhan, binatang, gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah khalifah di bumi. Manusia ramai yang rosak dan binasa kerana tidak mampu memikul amanah dengan baik akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syarak.

KELIMA : beliau menyoal tentang apakah yang paling ringan di dunia lalu muridnya menjawab :" Kapas, angin, debu dan awan". Imam Ghazali menyatakan bahawa semua jawapan yang diberi adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'meninggalkan sembahyang' kerana manusia sering mempermudah dan meringankan sembahyang disebabkan terlalu mementingkan urusan dunia.

KEENAM : beliau bertanya tentang apakah yang paling tajam di dunia lalu muridnya menjawab:''Pedang". Imam Ghazali mengatakan bahawa jawapan itu adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'lidah manusia' di mana disebabkan lidah maka manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan.


copy from : http://www.facebook.com/pages/Islam-Itu-Agamaku/129848137066729
* hope anda semua melayari link ni..dan baca semua artikel kat page dia... bagus utk peringatan kita sebagai umat akhir zaman

Friday, October 8, 2010

12 BARISAN MANUSIA.. MENUJU KE AKHIRAT...




barisan pertama: di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan &
berkaki.
keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah swt :"mereka orang2 yg
menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka.mereka yg sombong & tidak
berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia
maupun di akhirat".firman Allah ' aku akan memalingkan hati orang yg
sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari
(memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat
kembali mereka adalah neraka"

barisan ke-2: di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan
datang seruan Allah "mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu
hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5waktu akan dihindari dari
siksa kubur sebaliknya,mereka yg mengabaikan maka waktu dia
mati,mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang
rusuk."
rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri
untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2
bahunya,maka setiap kali dia rukuk atau sujud,berjatuhanlah dosa2 itu

barisan ke-3: di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular
serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun
pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. inilah
balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka

barisan ke-4: diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari
mulut
"mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual
beli.berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh
datang dari sumber yg halal.

barisan ke-5: diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti
bangkai
ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu
ketenteraman padang mahsyar "mereka ini adalah orang yang menyembunyikan
perlakuan derhaka,takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut
kepada Allah.inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka

barisan ke-6 : diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari
badan
mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

barisan ke-7: diiringi dair kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah &
nanah dari mulut mereka
mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran

barisan ke-8:diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah &
kaki ke atas
mereka adalah orang yg melakukan zina.tempat mereka juga adalah di
neraka. sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki &
wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka"

barisan ke-9:diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata
biru,sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh
mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak
sepatutnya

barisan ke-10: diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak &
dipenuhi kusta
mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

barisan ke-11: diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti
tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga
ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

barisan ke-12: diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan
purnama
mereka melalui titian siratulmustakim seperti kilat.datang suara dari
sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg
beramal salih & melakukan kebaikan.mereka juga menjauhi perbuatan
derhaka,memelihara solat lima waktu, & meninggalkan dunia dalam keadaan
bertaubat.inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah
syurga,beroleh keampunan,kasih sayang & keredhaan Allah swt."

Wednesday, October 6, 2010

20 tentang Israel yang belum kita ketahui

Bukak jer facebook hari ni ..terbaca post dari “Cikgu Syuhada aka Rafidah Ibrahim”..post nyer :” Freemason menguatkan pengaruh serta agendanya.... dajjal semakin menghampiri kita... beringatlah wahai sekalian umat manusia.. kuatkan iman, teguhkan pendirian... berjuanglah demi agama Islam!!!” lepas tu dia link kan sekali notes dari FB muniff hijjaz...menarik gak utk di kongsi...:

Berikut 20 fakta Israel yang belum banyak kita ketahui : 

1. Selain bangsa yahudi, bangsa lain dilarang membeli atau menyewa tanah di Israel. 

2. Setiap bangsa yahudi yang ada di setiap Negara di seluruh dunia menjadi warga negara Israel secara automatik. Sementara warga Palestin yang lahir di tanah negerinya sendiri sejak puluhan abad yang lalu diusir ke luar Palestin. 

3. Penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel harus menggunakan kenderaan dengan cat dan warna khas untuk membezakan antara bangsa yahudi dan non yahudi.

4. Israel membahagikan 85% air bersih hanya untuk bangsa yahudi dan membahagikan 15% lebihannya untuk seluruh penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel. Secara realiti, Israel memberikan 85% air bersih hanya untuk 400 penduduk yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya dibahagikan kepada 120 ribu penduduk Palestin di daerah itu.

5. Amerika terus memberikan bantuan ketenteraan kepada Israel sebanyak 1.8 billion US$ setiap tahun. Dan tahukah anda bahawa jumlah sebesar itu sama dengan sumbangan Amerika kepada seluruh Negara di benua Afrika.

6. Pemerintah Amerika telah menekan Kongres tentang pelanggaran Israel dalam penggunaan senjata yang mereka sumbangkan. Khasnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 pada perang di Lebanon dan penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.
7. Sebelum berdirinya Israel pada tahun 1948, sudah memiliki industri pengembangan senjata nuklear.
8. Panglima Tinggi Perang Israel mengakui secara terang-terangan bahwa tentera Israel membunuh semua tahanan perang Palestina tanpa proses pengadilan.

9. Israel meletupkan tempat kediaman Diplomat Amerika dan menyerang kapal perang Amerika Liberty di perairan internasional pada tahun 1967. Walaupun serangan itu telah mengorbankan 33 tentera Amerika dan mencederakan 177 lainnya, tetapi Amerika sama sekali tidak melakukan tindakan apapun terhadap Israel. Hanya dengan alasan bahawa tentera Israel salah sasaran? Bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh Negara Islam?

10. Israel merupakan negara yang paling banyak mengabaikan resolusi PBB? Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel telah 69 kali. Bayangkan seandainya satu Negara Islam mengabaikan 1 resolusi PBB, apa yang akan dilakukan oleh Amerika?

11. Sejak tahun 1988, semua industri dan pejabat di Israel hanya boleh menampalkan iklan jawatan kosong dengan perkataan: “kerja kosong hanya untuk bangsa yahudi”, “dicari seorang pekerja dengan syarat bangsa yahudi”.
12. Kementerian Luar Negeri Israel membayar 6 syarikat media Amerika untuk menunjukkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan Eropah.
13. Perdana Menteri Israel pertama David ben Gorion sepakat dengan langkah pengusiran secara paksa seluruh bangsa arab dari Israel.

14. Paderi besar di Israel Ofadya Yosef yang juga pengasas Parti Syas (parti terbesar ketiga di Israel) menyokong aksi tentera Israel untuk menghabiskan warga Palestin? Bahkan ia mengeluarkan fatwa radikal pada hari raya paskah (Israel) yang lalu dalam wawancaranya di sebuah jaringan radio terbesar di Israel:
“Tuhan akan membalas semua kejahatan warga arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya, menghabisinya dan menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan siksaan yang pedih. Kerena itu dilarang semua bangsa Yahudi untuk memberikan rasa kasih sayang kepada warga arab, dan wajib bagi setiap yahudi untuk menembak rifel dan senjatanya ke arah dada dan kepala setiap warga arab untuk menghabiskannya, kerena mereka itu makhluk yang jahat dan terkutuk”……

15. Pelarian Palestin adalah terbesar di dunia.

16. Penduduk Kristian Palestin bersatu dengan penduduk Islam Palestin untuk melawan penjajah yahudi?

17. Walaupun Israel terus mengganggu proses belajar dan mengajar dan merosakkan seluruh prasarana pendidikan penduduk Palestin, tetapi penduduk Palestin tetap menjadi negara terbesar di dunia yang penduduknya bergelar doktor. Apabila dilihat dari jumlah peratus penduduknya.

18. Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsa dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya.

19. Presiden Afrika Selatan Nelson Mandela pernah mengatakan bahawa Israel adalah negara rasis dan apartheid seperti keadaan Afrika Selatan sebelum dia memimpin?

20. Orang Yahudi berjalan bebas di kawasan Palestin tanpa rasa takut sedangkan orang Palestin diawasi dengan ketat oleh tentera Israel.

Tuesday, September 7, 2010

:: Tips Kebahagian Rumahtangga.. ::

Dalam 2 ari nak raya ni...duk ofis buat keje sambil dgr lagu raya..mood keje dah melayang ke mana ntah..
Tanpa sebuah persefahaman, tidak mungkin istana yang dibina menemui kebahagiaan sebagaimana diharapkan.Biar berjuta halangan merentangi namun jika tersurat kasih dan sayang dua insan berkenaan, pasti ia menemukan ketulusan yang abadi.Dalam melayari rumah tangga berdua, pasti banyak onak terpaksa dilalui. Hanya mereka yang kuat, tabah dan mampu mendepani segalanya bakal menjulang kebahagiaan.Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr Fadzilah Kamsah memberi 63 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumah tangga.


1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan
pujian.
4. Murah dengan
khidmat.
5. Murah dengan belaian
kasih sayang.
6.. Murah dengan
sentuhan.
7. Mencari
kebaikan pasangan.
8. Cari masa
berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan
pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau
hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada
perspektif pasangan.
12.
Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15.
Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.
17. Tidak
mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
32. Muhasabah hubungan untuk
mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan ‘pasangan’.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut ‘
I love you’ sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50.
Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:
(a) Mental, pendidikan dan
ilmu
(b) Emosi
(c) Fizikal dan ekonomi
(d) Sosial
(e) Spiritual

52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:
(a) Pendapat atau pandangan
(b) Hobi
(c) Kegemaran
(d)
Makanan
(e) Cita rasa
(f) Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58.
Berwawasan & pandang kedepan(tidak terjebak dgn masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63.
Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.

Wednesday, September 1, 2010

::I miss something.. (Raya Version) ::


I miss something...
U want to know what i miss..
Huhu..bese arr time dekat nak raya ni...
rindukan raya time aku kecik2 dulu..
hahaha..masa tu atok belah ayah aku ade lagi..
sedara pun semua lebih kurang sebaya...
gi beraya ngan geng..ketuk jer umah org ..xkenal pun pun..
tp misi dan visi nak dapatkan duit raya...gi jugak arrr... J
aper yg lebih aku rindukan...SUASANA...
skrg ni suasana xmcm dulu...x semeriah dulu..
xtau la bagi korang...
Dulu gi masjid- seronok jer solat terawih...xda nak gadoh2 pasal politik... LA NI.. ..(sesetengah tempat..)bole lak ada budaya nak semayang..pilih masjid...”ha..ni masjid parti....ni,bek aku semayang kat masjid kg sebelah..sana tu masjid parti ....”..hurmm...camner...

Dulu time balik kg..meriah sgt..coz semua kecik2..semua balik ker kampong..jenguk rumah sebelah meriah dengan family...dari tok nenek sampai la ker cicit...LA NI..lepas tok nenek depa dah pulang ke rahmatullah..umah tu da jadi sepi,terbiar....kawasan kampong pun dah jadi sepi...jalan2 dipeenuhi daun2 gugur...dah xda org yg nak bersihkan...anak2 diorang pun dah xjenguk umah tu...

Dulu...pekan meriah..walau kecil..tp ramaii meniaga..ramai pembeli...LA NI..nak tgk satu kedai pun susah..anak-anak muda kampong semua dah berhijrah ke Bandar...pekan dulu dah jadi macam pekan mati mcm dlm citer  cowboy...

Hehehe...tergelak dan tersenyum aku sorang..dah lama waktu berlalu..aku pun dah xmain meriam tanah..mercun cina..siap jd tokeh mercun masa kecik2 dulu...kejap jer...dapat ker kalau aku nak rasa SUASANA dulu tu lagi....

pic from : http://anugerahnurani.blogspot.com

Monday, August 30, 2010

10 Sifat Calon Suami Yang Baik


Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mem...punyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan

Copy from: http://annafarhanna-sapphire.blogspot.com/

Wednesday, August 25, 2010

hanyut.............

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku
Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua
Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja
Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku
Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka
Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja
Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja...

- Faizal Tahir..

Jeli & Kulit Babi




Terkejut membaca emel kiriman officemate aku ari ni....mengenai kandungan gelatin haiwan yg haram bagi umat Islam...dah la nak musim raya..jeli ni la kegemaran budak-budak beli time beraya ni...



Jelly ni bukan budak2 je makan. Orang tua pun makan gak.. Siap buat 'kuih raya' lagi... isk...

Thursday, August 19, 2010

::Takrif Terkini Lelaki Muda::

Bosan..huhu dah lama xmenaip kat blog..mcm biasa kalau ada pun browse kat internet..menarik jer aku copy ..aku paste kat sini...hurm aper nak tulis erk...haaa..teringat artikel yg aku baca dari majalah maskulin td...ttg cirri-ciri lelakiu masa kini..lebih kurang arr..aku xberapa ingat...yg aku ingat ni lebih kurang survey @ pendapat dari golongan wanita @ gadis@ awek..hehehe... betul ke x...sendiri pikir arr..mcm betul pun ader gak....
Tp bagus gak bagi mereka yg nak memahami lelaki ni macamana...
Setelah baca karang,korang definasi kan lah diri anda..@ pasangan anda..di ketegori yang mana...try check ..”betul x”.. J
Xyah la emo sgt dengan kategori ni..just survey...hehehehe :


  1. Lelaki yang BAIK, tak KACAK.
  2. Lelaki yang KACAK, tidak BAIK
  3. Lelaki yang KACAK dan BAIK, GAY lah pulak.
  4. Lelaki yang KACAK, BAIK dan HETEROSEKSUAL, sudah berkahwin.
  5. Lelaki yang tak berapa KACAK, tetapi BAIK, tak ada duit.
  6. Lelaki yang tak berapa KACAK, tetapi BAIK dan mempunyai duit selalu berfikir wanita hanya kejar duit mereka.
  7. Lelaki yang KACAK, tak ada duit, kejar duit wanita.
  8. Lelaki yang KACAK, tak berapa BAIK dan heteroseksual, fikir wanita di sekelilingnya tak cukup cantik untuk mereka.
  9. Lelaki yang menganggap wanita cantik, heteroseksual, BAIK dan tak ada duit, adalah pengecut.
  10. Lelaki yang memang KACAK, BAIK dan punya duit dan syukurlah, STRAIGHT, pemalu lah pulak danTAK PERNAH & TAK AKAN MELAKUKAN LANGKAH PERTAMA 
  11. Lelaki yang tak pernah mengambil langkah pertama, automatic hilang minat pada wanita bila wanita itu yang berinisiatif menguratnya!