Followers

Friday, April 22, 2016

Bismillah...Kala hujan turun,hening malam yang sangat sejuk,menjengah pindah ke detik pagi,aku mengenangkan haluan hidup yang kadang-kadang tidak pasti alurannya.Musykil dengan masa depan, padahal apa yang kupelajari dan kuyakini,telah ditetapkan utk aku tentang segalanya oleh Pencipta.
Segalanya telah ditetapkan hingga menjelang kedatangan hari pengakhiran.Tapi acap kali kuulangi memungkiri dan mungkar terhadap suruhan dan laranganNya.Mana hilang rasa takut ku,hormatku,ketaatan ku ketika aku langgar semua tembok halangan yang dinyatakan dalam kitab suci rasulku Muhammad S.A.W.
Menyesal kemudiannya,aku sujud taubat memohon ketetapan hatiku,hatiku seakan hitam,hitam sangat sampai sukar dicuci,kekotorannya melekat kembali waima disental sekerap kali. Aku berharap hidayah,adakah ada usaha untuk mendapatkannya.
Aku nampak khilafnya,tapi aku butakan pandangan tatkala berlaku.Seakan anak kecil,diulang arah kepadanya namun tak berginjak tindakannya.Aku..ya aku,titiknya..noktahnya pada aku.
Alam sementara ini diciptakan indah olehNya.Aku leka dengan ciptaan yang sementara,aku yakin dengan pengakhiran ciptaan ini,namun..aku tidak siapkan “luggage” untuk aku berangkat kesana,ya..aku mengangkat takbir,aku rukuk,aku sujud..tapi adakah ia cukup buatku,diterimakah amal ku,atau sekadar aku mengikut aliran.Adakah hati aku sangat cinta padaNya dan RasulNya?atau aku lebih cintakan ciptaan duniawi yang sahihnya sementara.
Aku tadah tangan ku tatkala usai solat,aku baca ayat kitab suci Quran..ikhlaskah kah aku dalam cintaku padaMu?
Sesalku dan aku ulangi,adakah tidak mengapa padaMu? Ku sujud ku ulangi..adakah tidak hina aku padaMu?
Bismillah..Ya Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..ku pohon panduanmu,bimbinganmu,untuk kebahagiaan ku dunia dan akhirat..

No comments:

Post a Comment